Een krant maken is een hele klus. Daar komen heel veel mensen bij te pas. En die
moeten allemaal hard werken. Want een krant maken is een race tegen de tijd. Elke dag opnieuw. Wanneer de krant in je bus valt, wordt er al aan de volgende gewerkt. Elke ochtend vergaderen hoofdredactie en chefs. Zij bespreken de krant: wat was er goed en wat kon beter? Welk nieuws had erin moeten staan, maar staat er niet in? En hoe komt dat? Ook het nieuws van de voorbije nacht en de nieuwe dag wordt overlopen. De reporters en fotografen krijgen nieuwe opdrachten en gaan aan de slag. Drukte Kort na de middag wordt meestal duidelijk welk nieuws er in de nieuwe krant komt. De hoofdredacteur bepaalt de grootte van artikels en foto’s. De vormgevers delen de eerste pagina’s in. Op de redactie is het nu een drukte van jewelste. Valt er nieuws te rapen via radio of televisie? Zijn er in binnen- en buitenland reporters met groot nieuws? Moet er nog iemand geïnterviewd worden? Kan dat via de telefoon of moet er een journalist ter plekke gaan? De journalisten controleren hun informatie en schrijven hun artikels. De eindredacteurs lezen die stukken na, zodat er geen fouten in staan. Foto’s belanden op de redactie. Het is vaak al avond wanneer de hoofdredactie beslist wat er op de voorpagina komt. En welke foto daar het beste bij past. Wanneer er ’s avonds iets belangrijks gebeurt, wordt er vaak nog heel veel veranderd. Drukken Rond 21 uur starten de drukpersen. Het drukken gebeurt in verschillende fasen. Zo kan de redactie nog tot middernacht wijzigingen aanbrengen op bepaalde pagina’s. Normaliter heeft de drukkerij de laatste kranten klaar rond drie uur ’s nachts. Vrachtwagens worden geladen. Zij brengen de kranten naar krantenbezorgers. Postbodes en krantenboeren stoppen de krant bij de abonnees in de bus. Dat gebeurt vóór half acht. Ook in de krantenwinkels is de krant al heel vroeg te koop.
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
Kits-onlinekrantHier kan je zo goed als alle artikels uit de Kits-kranten terugvinden. Enkel de kortste artikels nemen we niet op.
Wil je een artikel dat ontbreekt toch graag online raadplegen? Laat het ons weten en we vullen het aan. De nieuwste artikels staan steeds bovenaan. Via het zoekveld kan je op om het even welk woord uit een bericht zoeken. Archief
Februari 2021
|