0 Reacties
FRANKRIJK | Binnenkort wordt er weer massaal reclame gemaakt voor speelgoed.
De Sint komt er immers weer aan. In folders wordt speelgoed vaak ingedeeld naar geslacht. ‘Zorgend’ speelgoed zoals keukens, poppen, naaisetjes … voor meisjes. En ‘stoer’ speelgoed zoals racebanen, timmerbanken, bouwdozen … voor jongens. In Frankrijk mag dat niet meer. Die indeling zou zorgen voor stereotypen. Dat zijn ideeën over hoe jongens en meisjes zijn. En wat ze moeten doen. De Franse regering en de speelgoedsector ondertekenden een overeenkomst. De indeling van speelgoed moet genderneutraal worden. Niet meer speciaal voor jongens of meisjes. En het winkelpersoneel mag niet vragen of de klant een geschenk zoekt voor een jongen of meisje. Ook in ons land en Nederland komen stemmen op om het Franse voorbeeld te volgen. Een pop voor een jongen? Of een hamer voor een meisje? Niemand mag er nog vreemd van opkijken.
VLAANDEREN | In 2018 werden in totaal 63 836 baby’s geboren in
Vlaanderen en het UZ Brussel. Dat zijn er twee minder dan in 2017. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport dat de overheid laat opmaken over de geboortes in Vlaanderen. Er zijn vorig jaar opvallend minder kinderen met het syndroom van Down geboren (zie grafiek 1). Of het ruimere gebruik van de NIP-test daar voor iets tussen zit, is niet zeker. Met die test kan men het downsyndroom opsporen in het bloed van de zwangere moeder. Er zijn nog nooit zo veel baby’s via keizersnede geboren als in 2018 (zie grafiek 2). Steeds meer vrouwen vragen zelf om hun baby via een buikoperatie ter wereld te brengen. Ook al is er geen medische noodzaak. Uit het rapport blijkt ook dat de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, gestegen is.
Slechts één op de zeven Belgische winkeliers glimlacht naar hun klanten. Dat
is gebleken uit een onderzoek. Waasland Shopping in Sint-Niklaas wil daar iets aan doen. Daarvoor zetten ze glimlachcoaches in. Dat zijn mysteryshoppers. Die worden ingehuurd om een aankoop in een winkel te doen. Nadien moeten ze een verslag maken. In dit geval moeten ze er vooral op letten of de verkoper glimlacht naar de klanten. ‘Een goeie glimlach is een natuurlijke glimlach.’ Dat zegt de manager van Waasland Shopping, Toon De Meester. ‘Een glimlach mag niet geforceerd zijn. Als je iets met de glimlach doet, dan straal je dat ook uit. En breng je het over naar de klant.’ Sinds de invoering van de coaches lacht één op de twee winkeliers naar de klanten. Maar Waasland Shopping wil gaan voor de volle 100 procent.
In januari 2018 werd in Vlaanderen voor het eerst in meer dan 100 jaar een
wolf gespot. Wolvin Naya vestigde zich in Noord-Limburg. Later kreeg ze gezelschap van wolf August. Naya werd zwanger en zou bevallen zijn in de loop van april 2019. Maar sinds mei is er geen enkel teken van leven meer van haar. Er hangen 50 camera’s in het wolvengebied. Wekenlang was te zien hoe August telkens richting Naya liep om haar voedsel te brengen. Dat is normaal gedrag als een wolvin zich heeft teruggetrokken om haar pasgeboren welpen te zogen. Daarna verscheen August nog steeds in beeld. Maar hij jaagde minder en liep meerdere kanten op. Stilaan werd duidelijk dat hij niet meer voor zijn vrouwtje of welpen moest zorgen. Wat is er gebeurd? Dat weet niemand met zekerheid. Er is een premie uitgeloofd voor de gouden tip. Die bedraagt maar liefst 30 000 euro. Een aantal natuurorganisaties vermoedt dat de wolvin door jagers werd doodgeschoten. Heel veel mensen zijn dezelfde mening toegedaan. Echte bewijzen zijn er niet. Ondertussen eisen vier natuurverenigingen dat er een verbod komt op jacht in het wolvengebied.
Duur varkensvlees
China produceert het meeste varkensvlees ter wereld. Tot vorig jaar werden er in dat land zo’n 700 miljoen varkens gehouden. De Chinezen eten dan ook heel veel varkensvlees. Zowat de helft van de wereldwijde consumptie van varkensvlees vindt plaats in China. Maar intussen zijn ongeveer 1,2 miljoen dieren afgemaakt. Veel kwekers sluiten hun bedrijf. Hierdoor is het aanbod op de markt veel kleiner geworden. Chinezen eten echter zo graag varkensvlees dat het land nu veel meer moet invoeren. Heel wat varkensboeren rekenen hun kosten door aan de verbruiker. Dat heeft natuurlijk een invloed op de prijzen in de winkels. Minder vlees eten? Nu kost varkensvlees ongeveer het dubbele van vorig jaar. Het ministerie van Landbouw deed een dramatische voorspelling. Varkensvlees zal tegen eind 2019 nog eens 70 % duurder worden. De Verenigde Staten voeren een economische oorlog met China. Stilaan willen ze wel weer varkensvlees uitvoeren naar China. Ondertussen roept de Chinese overheid de bevolking op om minder (varkens-) vlees te eten. |
Kits-onlinekrantHier kan je zo goed als alle artikels uit de Kits-kranten terugvinden. Enkel de kortste artikels nemen we niet op.
Wil je een artikel dat ontbreekt toch graag online raadplegen? Laat het ons weten en we vullen het aan. De nieuwste artikels staan steeds bovenaan. Via het zoekveld kan je op om het even welk woord uit een bericht zoeken. Archief
Juni 2021
|