0 Reacties
VLAANDEREN | In Vlaams-Brabant duiken er alsmaar meer wilde dieren terug op. Dat is goed nieuws, of niet … ?
Vooral dieren die zich goed kunnen aanpassen aan veranderingen, duiken weer op. Steenmarters, vossen, dassen, oehoes, buizerds … Zij stellen geen al te grote noden aan het landschap. Ze verplaatsen zich gemakkelijk. Ze eten alles. Daardoor vinden ze makkelijker hun plaats in het landschap terug. ‘Tegelijkertijd is er ook minder goed nieuws’, zegt Griet Nijs van Natuurpunt. ‘Er zijn ook dieren die we minder vaak zien. Dat komt door de veranderingen in de natuur. Enkele voorbeelden zijn de kievit, de bunzing, de egel … En ook de kleine vos. Dat is een nachtvlinder die graag op grote brandnetels zit. Maar omdat mensen die brandnetels verdelgen, komt de kleine vos minder vaak voor. Het baart ons toch zorgen dat die algemene soorten zo achteruit gaan.’ Op de vierde vrijdag van november is het Black Friday. Die dag wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen.
In de Verenigde Staten ontstond Black Friday al aan het einde van de 19de eeuw. Hij vindt plaats de dag na Thanksgiving. Dat is een nationale feestdag waarop dank wordt gezegd voor de oogst. De meeste Amerikanen krijgen op Black Friday een extra vrije dag. Ze kunnen dan uitgebreid kerstinkopen doen. Winkeliers bieden immers hun producten aan met flinke kortingen. Veel winkels openen om vier of vijf uur ’s ochtends. Dan staan er al hordes mensen te drummen voor de deur. Er heerst een echte koopjeswoede. En dat mag je letterlijk nemen. Vaak gaan de uitzonderlijke kortingen gepaard met ruzies en geweld. Bij ons kennen we Black Friday pas sinds enkele jaren. Je vindt nog geen lange rijen voor de winkeldeuren. Maar we zien wel een sterke groei in het VLAANDEREN | De interesse in het behalen van een rijbewijs is sterk gedaald bij ons. Vorig jaar werden vijftien procent minder rijexamens afgelegd dan een jaar eerder.
Komt het door de strengere voorwaarden? Gedeeltelijk wel. Maar ook door het dalend enthousiasme van de jongeren. Er is een groep jongeren die uit principe geen rijbewijs meer wil hebben. Die groep wordt groter. Er worden steeds minder auto’s toegelaten in stadskernen. Parkeren wordt er alsmaar moeilijker en duurder. Vroeger was de auto een statussymbool. Het was een teken dat iemand belangrijk was. Nu is dat veel minder het geval. Jongeren geven hun geld liever aan een smartphone of een dure reis. BRUSSEL | In tien jaar tijd is het aantal thuis- en daklozen meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een telling die onderzoekers vorig jaar hielden. De resultaten zijn nu bekendgemaakt.
In de nacht van 5 november 2018 telde men 4 187 dak- en thuislozen in Brussel. In 2008 waren dat er 1 729. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de getelde personen (51,4 procent) dakloos is. Zij slapen op straat of in de noodopvang. Naast die groep daklozen is 22,2 procent van de getelde personen thuisloos. Zij zijn gehuisvest via OCMW’s of in onthaalhuizen. Anderen verblijven onder meer in woningen van zeer slechte kwaliteit, zoals kraakpanden. Of in religieuze gemeenschappen. Onderzoekers Benoît Quittelier en Nicolas Horvat van Bruss’Help pleiten voor een betere begeleiding. ‘Gewoon een dak boven het hoofd volstaat niet.’ Foto Roel Wijnants VLAANDEREN | Conner Rousseau is de nieuwe voorzitter van de sp.a. De jonge Sint-Niklazenaar volgt John Crombez op. Rousseau zal de komende vier jaar de Vlaamse socialisten leiden.
Conner Rousseau werd geboren in 1992. Hij is de jongste partijvoorzitter uit de Belgische geschiedenis. Tom Van Grieken was pas 28 toen hij voorzitter werd van Vlaams Belang. Rousseau is nu net 27, maar was nog 26 toen hij verkozen werd. De laatste jaren boerde de sp.a voortdurend achteruit. Nochtans wil de partij de wereld beter maken voor iedereen, zonder onderscheid. Rousseau wil zijn partij redden. ‘De leden die mij verkozen hebben, willen dat ik de partij een elektroshock geef. Ik ga er volle bak invliegen. Ik wil zorgen voor een sp.a die klaar is om opnieuw verkiezingen te winnen.’ Positief verhaal Conner Rousseau werd op 26 mei 2019 verkozen tot parlementslid. Hij heeft zijn eigen visie op wat politiek zou moeten zijn. ‘We zijn als samenleving nog nooit zo rijk geweest, maar ook nog nooit zo ongelukkig. De angst en de verzuring maken de haat alleen groter. En de traditionele politiek is alleen met zichzelf bezig en zorgt niet voor oplossingen.’ Rousseau heeft ambitie: ‘Wij gaan met iets nieuws komen, iets positiefs.’ Om dat te bereiken, wil Rousseau eerst orde op zaken stellen binnen zijn eigen partij. Matekes Conner Rousseau was een paar jaar directeur communicatie van de sp.a. Hij wil een moderne aanpak met veel aandacht voor sociale media. Op Instagram post hij veel foto’s en filmpjes. Hij spreekt er zijn volgers aan met ‘matekes’. DENDERMONDE | In 2020 gaat het Ros Beiaard weer uit in Dendermonde. Dat gebeurt om de tien jaar. Op de rug van een reuzegroot houten paard zitten de Vier Heemskinderen.
De nieuwe Vier Heemskinderen zijn nu gekend. Het zijn Maarten (15), Wout (11), Stan (9) en Lander (9) Cassiman. Zij voldoen aan de gestelde eisen. Het zijn broers, tussen 7 en 21 jaar, na elkaar geboren. Er mag geen zus tussen zitten! De broers en hun ouders zijn in Dendermonde geboren én wonen daar. Op 24 mei 2020 worden de broers op de rug van het Ros Beiaard door de stad gedragen. Dat wordt oefenen geblazen. Ze zullen immers uren in spreidstand op het paard moeten zitten. Dat ros is twee meter breed en weegt zo’n 800 kilo. Het verhaal De Ros Beiaardommegang vindt zijn oorsprong in een volksverhaal. Ridder Aymon was getrouwd met een zus van Karel de Grote (742-814 na Chr.) Zij kregen vier zonen: Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout. Elk van hen kreeg een paard. Reinout was zo sterk dat hij zijn dier per ongeluk doodde. Zijn vader bracht hem bij het Ros Beiaard, een gevreesd paard. Na een heftig gevecht slaagde Reinout erin het te temmen. Bij een ruzie doodde Reinout een zoon van Karel de Grote. De vier broers vluchtten voor de wraak van de keizer. Karel de Grote nam vader Aymon gevangen. In ruil voor zijn vrijlating eiste hij het Ros Beiaard. Reinout gaf toe. Karel de Grote liet het paard verdrinken. OOSTENDE | Robin Lefever behoort tot de top van de Belgische scheidsrechters in het voetbal. In die sport is homo zijn een zwaar taboe. Robin Lefever is homo …
Scheidsrechter Robin Lefever is uit de kast gekomen. Met andere woorden: hij heeft zelf gemeld dat hij voor de mannen is. En dat is in het voetbal hoogst ongebruikelijk. De Oostendenaar wil met zijn outing het taboe doorbreken. ‘Hopelijk kan ik daarmee anderen inspireren. Homohaat is nog steeds een groot probleem in het voetbal. De reacties van andere spelers en supporters maken het moeilijk. Het voetbal is een harde wereld’, zegt Lefever. Hij wordt weleens uitgescholden als hij een wedstrijd fluit. ‘Als scheidsrechter moet je wel wat kunnen verdragen. Dat geldt voor elke scheidsrechter, ook voor hetero’s. Maar daarom is dat nog niet aanvaardbaar.’ De outing van Robin Lefever is belangrijk omdat hij een bekend figuur is. Hij heeft een voorbeeldfunctie. Jammer genoeg heeft in het Belgische voetbal tot nog toe geen enkele bekende speler zich geout. VERENIGDE STATEN | In 2015 ondertekenden bijna 200 landen het klimaatakkoord van Parijs. Daarin maakten ze afspraken om de opwarming van de aarde te beperken. Voor de Verenigde Staten van Amerika ondertekende de vorige president, Barack Obama, het akkoord.
In 2017 kondigde huidig president Donald Trump aan dat de VS uit het akkoord wilden stappen. Hij had dat tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd. Hij is het niet eens met de afspraken die toen gemaakt werden. Volgens hem valt het met de opwarming van de aarde best mee. De VS behoren nochtans tot de grootste vervuilers ter wereld. Uitstap in 2020 De Amerikanen konden in 2017 niet meteen uit het akkoord stappen. Ze zijn gebonden aan een ‘afkoelperiode’ van drie jaar. Nu is het proces officieel ingezet. Trump liet daarvoor de nodige documenten opsturen naar de baas van de Verenigde Naties. De uitstapprocedure zal een jaar duren. Een dag na de presidentsverkiezingen van 2020 zal alles geregeld zijn. Een nieuwe president kan dan eventueel beslissen om het klimaatakkoord weer te steunen … VERENIGDE STATEN | In New York voert het stadsbestuur een verbod in op de verkoop van ganzenlever. Het verbod zou ingaan vanaf 2022. Zo krijgen producenten en restaurants tijd genoeg om zich aan te passen. Voor ganzenlever, ook foie gras genoemd, worden ganzen of eenden dwangmatig vetgemest. Daardoor wordt hun lever onnatuurlijk groot. In de Amerikaanse staat Californië mag ganzenlever al langer niet verkocht worden. In veel landen, zoals Israël, Tsjechië en Groot-Brittannië, is de productie van de delicatesse verboden. In ons land werd al actie gevoerd. De laatste Vlaamse producent van foie gras moet sowieso in 2023 stoppen. Maar de actievoerders willen dat hij nu al zijn deuren sluit.
BOLIVIË | Evo Morales treedt af. Hij is president van Bolivië sinds 2006. Hij werd drie keer verkozen. Maar een vierde ambtstermijn zit er niet in.
De president lag onder vuur sinds de verkiezingen van vorige maand. Morales was de winnaar. Maar de verkiezingen verliepen opmerkelijk. Op een bepaald moment werd het tellen van de stemmen stilgelegd. Toen dat een dag later hervat werd, had Morales opeens een grote voorsprong. Dat lokte onvrede en demonstraties uit bij de bevolking. De kiescommissie hield vol dat alles correct verlopen was. Ontslag Volgens de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) kan de officiële uitslag niet kloppen. Dat maakte ze op zondag 10 november bekend. Kort daarna beloofde Morales nieuwe verkiezingen. Maar dat was niet genoeg voor de demonstranten. Die kregen ondertussen steun van de politie en de legerleiding. Zij eisten het vertrek van Morales. ’s Avonds maakte die zijn ontslag bekend. Hij deed dat in een toespraak op de televisie. Hij zei dat hij aftreedt om een eind te maken aan het geweld in zijn land. Presidenten van omringende landen als Cuba, Venezuela en Argentinië veroordelen de ‘staatsgreep’. LIBANON | Al een aantal weken komen de inwoners van Libanon op straat. Ze willen komaf maken met de slechte economische toestand in het land. Er is geen werk. Ze hebbben niet genoeg geld en ze kunnen hun kinderen niet naar school sturen. Voor hen is er maar één oplossing voor de crisis: een andere regering.
Het begon toen de regering besliste dat de mensen belasting moesten betalen voor telefoneren via Whatsapp. Duizenden demonstranten gingen woedend de straat op. Dat hielp. De regering zag af van de maatregel. Maar dat vinden de demonstranten niet genoeg. Ze willen meer: betere scholen en ziekenhuizen, bijvoorbeeld. Ze ijveren ook voor schoner drinkwater. En ze willen dat de elektriciteit minder vaak uitvalt. Dat gebeurt omdat de staat er niet in slaagt voldoende stroom te leveren. Eén vlag Het Libanese protest is in zekere zin uniek. Tijdens de betogingen zijn geen vlaggen van politieke partijen te zien. De verschillende godsdiensten strijden eensgezind. In Libanon zijn er achttien religies! Mensen van verschillende leeftijd en sociale achtergrond betogen samen. Iedereen verenigt zich onder de Libanese vlag. |
Kits-onlinekrantHier kan je zo goed als alle artikels uit de Kits-kranten terugvinden. Enkel de kortste artikels nemen we niet op.
Wil je een artikel dat ontbreekt toch graag online raadplegen? Laat het ons weten en we vullen het aan. De nieuwste artikels staan steeds bovenaan. Via het zoekveld kan je op om het even welk woord uit een bericht zoeken. Archief
Juni 2021
|