BRAZILIË | In augustus 2019 brandde het Amazonewoud in Brazilië op duizenden
plaatsen. Al deze branden samen vormden een vuurzee zo groot als België. ‘Ons huis staat in brand!’ twitterde de Franse president Emmanuel Macron. Zijn Braziliaanse collega, Jair Bolsonaro, reageerde: ‘De Amazone is van Brazilië!’ Het Amazonewoud wordt weleens de longen van de wereld genoemd. De bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Maar waar bomen staan, kunnen boeren niets verbouwen. Dus steken zij hele stukken regenwoud in brand om nieuwe landbouwgrond te creëren. Er zijn ook branden die spontaan ontstaan door de warmte en droogte. Alle branden veroorzaken een enorme rookontwikkeling. In een aantal Braziliaanse steden is het daardoor overdag even donker als ’s nachts. Die bosbranden zorgen ook voor een gigantische CO2-uitstoot. En dat is een ramp voor het klimaat. Nog meer brandhaarden De G7, de belangrijkste industriestaten ter wereld, boden Brazilië maar liefst 20 miljoen dollar. Daarmee konden ze de blus- en herstelwerken bekostigen. Bolsonaro weigerde. Hij zei dat dit geld beter kon worden gebruikt voor de herbebossing van Europa. Uiteindelijk aanvaardde hij het geld toch. En hij ondertekende een nieuwe wet. Daarin staat dat het 60 dagen lang verboden is om bossen te kappen en te verbranden. Maar twee dagen later waren er alweer honderden brandhaarden bijgekomen.
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
Kits-onlinekrantHier kan je zo goed als alle artikels uit de Kits-kranten terugvinden. Enkel de kortste artikels nemen we niet op.
Wil je een artikel dat ontbreekt toch graag online raadplegen? Laat het ons weten en we vullen het aan. De nieuwste artikels staan steeds bovenaan. Via het zoekveld kan je op om het even welk woord uit een bericht zoeken. Archief
Juni 2021
|